Vi söker 100 trafiksäkra barn och ungdomar!

Detta kan rädda ditt och andras liv!

Vi vill nu lära 100 barn och ungdomar om säker trafik. Därför ger vi dem en utbildning vi kallar Traffic Coach där de får lära sig om trafik och trafiksäkerhet. Detta lär de sig hemifrån när de har tid.

Allt är just nu helt utan kostnad och du får ett fritt medlemskap i MHF-Ungdom året ut. Gäller barn och ungdomar mellan 6 och 25 år.


Fakta om reflexer

40 procent av alla trafikolyckor där gående är inblandade inträffar när det är mörkt. Genom att bära reflexer syns du bättre och minskar risken för att råka ut för en olycka betydligt.

Reflexer hör inte bara hemma på mörka vägar på landet. I staden är det också viktigt att bära reflex, trotts gatlyktor. De flesta olyckor med gående sker i tättbebyggda områden med gatubelysning.

Därför ska du bära reflex

En bra reflex syns i mörker eller under dåliga siktförhållanden när den träffas av ljuset från en strålkastare på en bil. Det beror på att reflexerna återkastar skenet från strålkastaren.

Om du bär reflex ser bilen dig redan på 125 meters avstånd.

Detta gäller vid normalt väder men tänk på att du syns ännu sämre på vintern och vid vått väglag. Dessutom blir bilens bromssträcka längre, ofta 2-4 gånger längre än vid normalt väglag.

Risken att bli påkörd och dödad av en bil är tre gånger så stor i mörker som i dagsljus. Redan i skymningen ökar risken. Att bära reflexer är ett enkelt och billigt sätt att minska risken.

Så bär du reflexen

Reflexer syns bäst om de är i rörelse. Därför är det bra att ha en reflex hängande i ett snöre och att placera reflexer runt armar och ben. Det är även bra om reflexerna sitter lågt eftersom du då syns bättre när bilen har halvljuset på.

Reflexväst är bra men bör kompletteras med reflexband kring armar och ben. På små barn syns reflexer mycket bra eftersom de ofta är i hela halvljusets ljusområde.

Så länge håller reflexen

En reflex bör man hantera varsamt. Ligger en reflex i fickan tillsammans med mynt eller nycklar kan den bli repig och då har reflexen tappat mycket av sin reflexförmåga.

Undvik också hög värme och vatten. Om vatten kommer in reflexen kan reflektionsförmågan förstöras. Torka därför av regndroppar från reflexens yta.